Kompnapló

Kompnapló

Nyílt Levél Áder Jánoshoz, a Magyar Köztársaság elnökéhez

A Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria tisztességtelen eljárása "lúgos orvos" ügyben

2019. május 13. - Radnóti László

Javasolt oldal: Bene Krisztián ártatlan

Már történelmünk hajnalán  meg-megtorpanva elindultunk a fejlődés tudás alapú társadalmunkhoz vezető rögös útján, amelyen a felvilágosodás új hajnala óta rendületlenül haladunk. A múlt század közepére lefektettük a tudás alapú társadalom alapjait. Azóta képesek lettünk bolygónk többszörös kipusztítására, de azt is megtanultuk, hogy földünk csak egy van, és extra terram non est vita, si est vita, non est ita. Tudás alapú társadalmunk vívmányai joggal töltenek el bennünket büszkeséggel, magabiztossággal. De akiknek a siker a fejükbe száll és fennhéjázó önteltségükben ott is válaszokat keresnek, ahol nincsenek, azok keserűen csalódnak, és másoknak is fölösleges szenvedést okoznak.

A legóvatosabb bűnözők is hagynak maguk után nyomokat. Mindig van esély a bűncselekmény felderítésére. Azonban előfordul, hogy hanyagságból a nyomozók eljátsszák ezt az esélyt, vagy a cselekmény fontos mozzanatai a legkörültekintőbb vizsgálat dacára kideríthetetlenek. Ilyenkor a bölcs bíró törekedve a végsőkig elmenni a valóság megismerésében, végül szükség esetén, amíg jobb megoldás nincs elfogadja a megismerés aktuális korlátait.

Az is hiba ha a bűnüldözés nem tárja fel a feltárhatót, illetve az igazságszolgáltatás nem vonja le a megfelelő konzekvenciákat, mint például a vörös iszap ügyben. Azonban a jogászoknak is helyes lenne a hippokratészi eskühöz szerint esküdni: Primum non nocere. - Először is nem ártani. Úgy értve persze, hogy a bűnös igazságos büntetése természetesen nem árt az igazságosságnak. Amikor Pistoriust büntetését szándékos emberölésnek megfelelően súlyosbították, akkor az árt az igazságosságnak, Pistorius valójában pszichiátriai kezelésre szorul a hebehurgya lövöldözésre való hajlama miatt. Arról mindenesetre szó sincs, hogy barátnője meggyilkolásának szándékossága bizonyított volna. Lehetséges, hogy valóban egy feltételezett behatolótól való félelem okozta pánik hatása alatt cselekedett. Nem ártatlan, a korábbi 6 éves ítélet indokolt lehetett, ha egyáltalán beszámítható volt.

Közérdekű ügyben intéztem nyílt levelet Áder János köztársasági elnökhöz, hogy védelmezze az Emberi Jogok Európai Egyezményében (EJEE) meghatározott alapvető jogainkat, de inkább az angol nyelvű változat szerint, mert például a jogorvoslatról szóló 13. cikk magyar ferdítése nem tökéletes.

A "lúgos orvos" ügy megismételt másodfokú eljárásában Bene Krisztiánt a sértett jogi képviselőjének médiahadjárata által befolyásolt tisztességtelen eljárásban szabálytalan felismerésre bemutatás során történt érvénytelen azonosítás és bírói tévedések sora alapján ítélték el a Kúria végzésében megfogalmazott óhajnak lényegében megfelelően, bár a végzés formálisan nyitva hagyta a lehetőséget a felmentésre is. Médiaítélet született. A felismerésre bemutatásra való várakozás során a rendőrség aulájában lehetővé tették a tanúnak, hogy gyanúsított mivoltára utaló körülmények közt - a felismerésre bemutatáson hivatalos minőségében megjelenő ügyvédje társaságában szemlélje meg Bene Krisztiánt. A felismerésre bemutatáskor a fénykép tanúsága szerint ezek után aligha okozott nehézséget a tanúnak a nyomozók gyanúsítottjaként azonosított személy kiválasztása.

bemutatas.jpg

A tanú sértettel való együttérzése és hanyatló szellemi képességeivel folytatott küzdelme szolgáltattak motivációt a sikeres felismeréshez, illetve Bene Krisztiánnak a 9 hónappal azelőtti jelentéktelennek vélt lépcsőházi találkozáskor felületesen észlelt ismeretlen férfivel való azonosításához.

Végighallgattam a lúgos orvos ügy megismételt másodfokú eljárásának tárgyalássorozatát a védőbeszéd kivételével. Meghallgattam a sértett kontár jogi képviselőjének zagyválását is, amin Ujvári bíró ítéletének indoklásában a vádlott bűnösségének 2. és 3. bizonyítása alapult. Ujvári pusztán a ketamin használatának "humánus" gesztusából és a tettes kék szeméből le tudná vezetni Bene Krisztián bűnösségét. Ez a 3. bizonyítás lényege. A bíró úr talán nem tudja, hogy nemi erőszakolók is használnak ketamint és midazolámot egy ENSZ útmutató tanúsága szerint. Ujvári az alibi igazolás kudarcára alapozott első bizonyítással együtt mindössze három érvénytelen bizonyítást adott a vádlott bűnösségére. Kell-e több? A Kúria jogerős ítéletet hozó tanácsa elfogadva a bűnösség érvénytelen bizonyítását bűnösnek tekintette a vádlottat a bűnösség érvényes bizonyítása nélkül, megsértve az ártatlanság vélelmének elvét, s megtagadta az érdemi jogorvoslatot. A Dreyfus ügyhöz fogható jelentőségű ítélkezési hibasorozatot produkált súlyos beteg igazságszolgáltatásunk. Az igazságszolgáltatás törvényességének helyreállítására irányuló minden kísérletemre az ügyészség, a rendőrség, a Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria részéről elutasítás volt a válasz. Elkerülhetetlenül szükségessé vált, hogy alaposan megfontolt határozott intézkedéseket tegyen a köztársasági elnök az igazságszolgáltatás törvényességének helyreállítása, és szakmai színvonalának a korszerű követelményeknek megfelelő fejlődése érdekében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kompnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514818814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2019.05.14. 15:49:46

Mondjuk ettől az "egyenlő fegyverek elve" kifejezéstől egy hete kivagyok. Fegyverek? Ilyen kifejezések védenek engem a XXI. században? Szégyen. Gyalázat. Ez nem az én jogállamom.

Gabor Ventilla 2019.05.14. 16:29:18

A jogász matematikai logika nélkül nem létezik: ez kéne legyen a felvételi fő témája.
Ha egy szervezet önmagát ellenőrzi az a maffiához vezet.
Népszavazással kellene egy teljhatalmú főbírót választani illetve leváltani.

RHalacska 2019.05.14. 18:02:27

Néda a posztoló, aki meghallgatta az utolsó tárgyaláson készült felvételeket egyből mindent tud, és okosabb azoknál, akik végigcsinálták. "Szegény" elítélt azért szép fokozatosan 2 v 3 év(nem pontos) büntetésről feltornázta 10+ ra.... Biztos ártatlan

ételizésítő 2019.05.14. 18:26:11

Aztán a tisztelt blogger hallotta-e már, hogy a magyarban vannak ún. összetett szavak, mint pl. a vörösiszap-ügy?

@RHalacska:
Lehet, hogy nem ártatlan, de nem tudták bizonyítani, hogy bűnös. Egy közvetlen bizonyíték sincs ellene.
Szerintem te sem szeretnél úgy börtönbe kerülni, hogy valaki azt mondja rád, hogy te erőszakoltál meg valakit, de semmi bizonyíték nincs rá azon kívül, hogy egy az ügyben nem is érintett ember felismerni vél, viszont az Index hülye fapina picsái végighisztizik a tárgyalássorozatot, persze szintén minden bizonyíték nélkül, viszont nyomást gyakorolva ezzel a bíróságra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.14. 19:06:35

@Gabor Ventilla: Valószínűleg a formális logikára gondolsz, amit szintén matekórán tanítanak, de egyetértek veled. Ám az a gyanúm, hogy tanítják. Ha mégsem, akkor annak okát nem tudnám megérteni. Viszont hiába tanul logikát a jogalkotó, ha aztán azt nem akarja alkalmazni, mert valaki kiskapuk meghagyására utasította. És hiába tanul logikát a jogalkalmazó, ha a jogszabályok között kiskapuk és ellentmodások vannak. A jogászvilágból nem a képesség hiányzik, hanem a szándék.

ételizésítő 2019.05.14. 20:55:53

@RHalacska:
Igen, az indexes fapinák hisztisorozatának része, amit beidéztél. Erről beszéltem.

Mint mondtam, lehet, hogy bűnös.
De nincs rá bizonyíték. Egy hajszálnyi sem.
Az, hogy milyen értelmetlen a története akár egymillió ember szerint is, nem arra bizonyíték, hogy ezt a valamit elkövette, hanem arra, hogy zavarosan tud történetet mesélni, esetleg titkolni akar valamit. Nem tudni, mit és miért.
De nem bizonyíték.
És itt azért nem csokilopásról van szó, hogy az alapján elítéljék, hogy valaki homályosan látott valakit, aki vagy ő, vagy nem ő.
Ha ő a tettes, akkor még keveslem is, amit kapott.

Csak hát jusson eszünkbe Kaiser Ede esete, akit ha van halálbüntetés, már rég felakasztottak volna a közvetett bizonyítékok alapján, mire kiderült, hogy ki az igazi tettese a móri mészárlásnak.
Ő sem ártatlan bárány, csak azért nem mindegy, hogy 8 ember kegyetlen, hidegvérű, előre megfontolt kivégzésével vagy pár millió forint ellopásával gyanúsítanak.

dr. mesterséges színezék 2019.05.15. 08:20:04

@ételizésítő: Fecskendős nyugtatóval felszerelt spontán ágyékra lúglocsolók grasszálnak közöttünk spontán a kezükben lévő maszkjukban, ezért aztán én erősen vélelmezem a visszautasított orvos ártatlanságát, ahogyan az őt megilleti.

Jakab.gipsz 2019.05.15. 10:07:14

@dr. mesterséges színezék:

Tessenek azoknál a rengeteg eszű filozófusoknál reklamálni akik a jog-államiság alap téziseit lefektették, név szerint ismerjük Őket.

Ez a cikk csak azért tendenciózusan, rossz hiszemű, vagy inkább aljas, mert olyan elvi kérdésben követeli a Köztársasági elnökünk, állásfoglalást, amelynek nincs egzakt megoldása.

Gabor Ventilla 2019.05.15. 14:49:21

@ételizésítő: A Kaiser Ede-ügy említése ARANYAT ÉR !

Gabor Ventilla 2019.05.15. 14:52:58

@Androsz: A nagyhatalmú, közvetlenül választott, ÉS KÖNNYEN LEVÁLTHATÓ főbíró fejét venné a gazaemberségnek !!!

dr. mesterséges színezék 2019.05.15. 15:06:44

@Jakab.gipsz: Miért kéne nekem bárkihez fordulnom?
A bíró a ráruházott hatáskörben az én realitásérzékemnek megfelelő ítéletet hozott.

dr. mesterséges színezék 2019.05.15. 15:11:55

@Gabor Ventilla: Tényleg nagyban hasonlít a móri esethez.
A móri gyilkosságnál a rendőrségnek kellett végre bárki, akire rá lehet húzni az értelmetlen, előzmények nélküli mészárlást, itt meg adott volt az áldozatot zaklató visszautasított az elkövető által használt minden kellékhez hozzáféréssel.

Mint két tojás. Egy fürj- meg egy strucc-.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.05.16. 01:44:45

@dr. mesterséges színezék:
Mert persze annyiban is, hogy egyiknél sem volt közvetlen bizonyíték, mindkettőnél kamuk alapján ítéltek el valakit.
Ilyen alapon téged is elítélhetnek nemi erőszakért, ha megnézel egy nőt az utcán. Az elkövetés eszköze ott van nálad, rá is néztél, te vagy a tettes.
Itt is kb. ekkora a bizonyított tények sora.

dr. mesterséges színezék 2019.05.16. 13:01:37

@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: Ezzen a megnézel egy nőt az utcán sztorin kellene még néhány ponton ráncfelvarrni, amíg eljutunk a munkahelyen buzerált kollegináig és az elkövetés eszköze sem a klasszikus, 8 cm-es pengehosszúságot meg nem haladó kés, ami joggal lehet bárki zsebében, hogy egy óvatlan pillanatban döfjön vele - DE nekem ennyit nem ér a balhé: én elégedett vagyok az ítélettel akár éppen diktatúrát írunk, akár nem.

Na hogy érzi ez a Wágner magát? 2019.05.19. 18:44:49

@dr. mesterséges színezék:
Jaja, Kaiser Ede ítéletével is biztosan elégedett voltál. Tök mindegy, hogy elkövette vagy sem, a hülyéknek kell vetni egy koncot, pláne az indexes fapinák hisztisorozata után, mert hát az Indexet vagy 2 millióan olvassák. Kenyeret meg cirkuszt a nép hülyébbjeinek.
süti beállítások módosítása